Skip to main content
OstoskoriClose Cart

BlueStop® sinivaloa suodattavien linssien edut:

  1. Sinivalosuoja on suoraan linssimateriaalissa eikä erillisenä pinnoitteena ja antaa ainutlaatuisen suojan vahingollisimmalta sini-violetille säteilyltä.
  2. Suojaa myös 100%:sti UV-säteilyltä.
  3. Parantaa näkemistä kontrastia terävoittämällä.
  4. BlueStop-linssi on yksilöllisesti Suomessa valmistettu lääkinnällinen laite, joka sopii kaikille.
  5. Esteettisesti kaunis ja kirkas linssi jossa ei ole näkyvää sinisyyttä tai muita sävyjä (ellei sävyjä erikseen haluta).

Sininen on silmälle vaaran väri

Näkyvä valo on nimensä mukaisesti ainoa optisen säteilyn laji, jonka ihmissilmä pystyy aistimaan. Vaikka näkyvän valon kohdistuminen silmän verkkokalvolle on edellytys näkemiselle, voimakas näkyvä valo ja erityisesti sen lyhyet aallonpituudet voivat kuitenkin vahingoittaa verkkokalvoa ja sen herkkiä aistinsoluja. Tämä johtuu siitä, että näkyvän valon lyhyiden aallonpituuksien sisältämillä fotoneilla on niin suuri energia, että ne voivat vaurioittaa silmänpohjaa suhteellisen helposti. (Maila Hietanen, Reijo Visuri, Heidi Nyberg STUK).

Lyhintä ihmissilmän erottavaa aallonpituutta ja korkeinta energiaa sisältävää violettisinistä valoa aallonpituuksilla 380 – 500 nm, kutsutaan korkeatehoiseksi siniseksi valoksi. Kaikkein haitallisinta on lyhytaaltoinen ja korkeaenerginen 380 – 430 nm:n säteily. Sini-violetin säteilyn lähteitä on paljon. Vaikka tällä hetkellä kuumin puheenaihe ovat meitä työpaikoilla, kodeissa ja vapaa-ajalla ympäröivät tietokonenäytöt, kännykät ja tabletit, televisio sekä led-valot, niin merkittävin säteilylähde on aurinko.

Sinivalo suodatus aallonpituudet

Sini-violettia säteilyä on syytä välttää

Ledivalon vaikutuksesta ihmiseen tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että sininen valo voi häiritä vuorokausirytmiä estämällä melatoniinin eli pimeähormonin tuotannon. Tämän havainnon perusteella voidaan siis suositella, että niin lasten kuin aikuisten on järkevää välttää älylaitteiden ja tablettien käyttöä, kun nukkumaanmenoaika lähestyy. Sinisen valon aallonpituus on helposti siroaavaa ja kehittää näkökokemukseen “usvaa” mikä heikentää kontrastia ja vähentää näkemisen terävyyttä. Vaikka ei ole pystytty todentamaan, että vähentämällä sinistä valoa näyttöpäätetyön kuormitus pienentyisi, sinisen valon vähentäminen parantaa kontrastia ja tekee kuvasta terävämmän.

  • Nykytiedon valossa voidaan olettaa, että pitkäkestoisessa näyttöpäätetyöskentelyssä sinistä valoa absorboivilla linsseillä, voidaan parantaa näyttöpäätetyön laatua ja työmukavuutta.
  • Huomionarvoista on, että useat tutkimustulokset tukevat tietoa siitä, että altistuminen korkeaenergiselle sini-violetille säteilylle voi lisätä riskiä sairastua harmaakaihiin ja silmänpohjan ikärappeumaan. Silmänpohjan ikärappeumassa keskeinen näöntarkkuus heikkenee sekä lukeminen, TV:n katselu ja kasvojen tunnistaminen vaikeutuu. Tauti on parantumaton ja yleisin näkövammaisuuden aiheuttaja länsimaissa.

BlueStop-linssi suojaa haitalliselta siniseltä valolta

BlueStop linssin rakenne

BlueStop®-linssit valmistetaan korkeataitekertoimisesta linssimateriaalista, joka suodattaa tehokkaasti silmää vahingoittavaa valosäteilyä. Suodatus on täydellinen 405 nm:iin asti, jolloin haitallisin säteily ei pääse vahingoittamaan silmää lainkaan ja jopa 20 %:nen 430 nm:iin asti. Sen sijaan suodatuksen ulkopuolelle jää sisäistä kelloa säätelevä 460–480 nm:n säteily. Illalla käytettynä linssit siis parantavat unen laatua leikkaamalla häiritsevän säteilyn, mutta päästämällä pidemmän, vuorokausirytmiä säätelevän säteilyn läpi. BlueStop-linssi suojaa verkkokalvoa harmaakaihia ja silmänpohjan ikärappeumaa aiheuttavaa lyhytaaltoista säteilyä vastaan. Sini-violetin säteilyn poistaminen parantaa näkemistä terävöittämällä kontrastia; värinäkö säilyy normaalina.

BlueStop suodattaa tehokkaasti haitallisen sinisen valon.
Vasemmalla normaali linssi päästää sinisen valon läpi ja oikealla BlueStop-linssi suodattaa sinisen valon.

Suodatusominaisuus on linssimateriaalissa eikä pinnoitteessa, joten linssi on esteettisesti kaunis eikä se eroa tavallisesta silmälasilinssistä ulkonäöllisesti. Voit siis valita BlueStop®-linssit niin arki, työ kuin juhlakehyksiisikin. Koska sininen valo alkaa vaikuttaa silmään heti ihmisen synnyttyä, on tärkeä suojata myös lasten ja nuorten silmät. Linssistä voi olla merkittävää apua paljon ruutuja käyttäville sekä henkilöille, joilla on mitattu alhainen pigmenttitiheys silmän tarkan näkemisen alueella eli matala MPOD-arvo, kaihileikkauspotilaille ja harmaakaihiriskiryhmään kuuluville.

BlueStop® -OLOlinssit on yksilöllisesti valmistettu lääkinnällinen laite, joka sopii kaikille ja valmistetaan Suomessa ympäristöystävällisesti aurinkoenergialla.

Lisätietoa:

MTV Uutiset: Sinisestä valosta paljastui vaarallinen piirre – tuhoaa salakavalasti silmää

Ari Kuusela: Tyrniöljyn vaikutukset silmän terveyteen