Skip to main content
OstoskoriClose Cart

Kaihi (katarakta) on yksi yleisimmistä ikääntyneiden näköä heikentävistä silmäsairauksista. Yli 65-vuotiaista yli 30 prosentilla on näköä haittaavaa kaihimuutosta. Kaihi voi kehittyessään aiheuttaa näkömuutoksia, jotka heikentävät näkemistä ja vaativat muutoksia silmälasilinssien voimakkuuksiin. ässä artikkelissa kerromme mitä sinun tulee tietää kaihista ja uusien silmälasien hankkimisesta. 

Mitä kaihi on? 

Kaihi muodostuu, kun ikääntymisen myötä silmän mykiön (linssin) aineenvaihdunta heikkenee ja  linssin rakenteet paksuuntuvat. Mykiö muuttuu sameaksi tai läpinäkymättömäksi, mikä vaikeuttaa selkeää näkemistä. Kaihi voi aiheuttaa näkökyvyn alentumista ja muutoksia usealla eri tavalla. Kaihioireita ovat mm. epäselvä tai utuinen näkö ennen kaikkea kauas, mutta mahdollisesti myös lähelle, valoherkkyys, näkemisvaikeudet hämärässä ja värien kellertävä sävy.  

Esimerkki kaihin samentamasta mykiöstä

Kaihin toteaminen 

Kaihia epäillään usein siinä vaiheessa, kun silmälasien vahvuuksia muuttamalla ei enää päästä aikaisempaan näön tarkkuuteen, hämäränäkö on heikentynyt ja kirkkaat valot häikäisevät. Kaihimuutoksia ei välttämättä havaitse alkuvaiheessa itse. 

Optikko voi havaita silmälasivahvuuksien ja näön muutokset ja ohjata silmälääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksiin. Myös yleislääkäri voi todeta kaihin alkua silmäntähystimellä. Silmälääkäri pystyy tekemään kaihidiagnoosin mikroskooppitutkimuksen avulla ja havaitsemaan myös vähäisemmät kaihimuutokset.   

Uusien silmälasien hankkiminen kaihiin 

Jos sinulla on kaihi ja tarvitset uuden silmälasireseptin, silmälääkärisi tulee ottaa huomioon kaihin aiheuttamat näkömuutokset. Joissakin tapauksissa silmälasien voimakkuutta saatetaan joutua muuttamaan tavallista useammin, jotta voimakkuudet pysyvät ajan tasalla näön muutoksissa. Jossain kohtaa silmälasien voimakkuuksien muutokset eivät tuo toivottua apua näkemiseen ja kaihin poistamiseksi tarvitaan kaihileikkaus. Kaihin muutokset voivat olla nopeitakin mutta yleensä puhutaan vuositasolla tapahtuvista muutoksista. 

Tarvitsemasi silmälasien tyyppi riippuu näkötarpeistasi, yleensä kaihin kanssa käytetään samaa linssityyppiä kuin aikaisemminkin. Joissakin tapauksissa käytetään moniteholinssejä auttamaan sekä kauko- että lähinäkemisessä, jotkut lasien käyttäjät pärjäävät ns. Yksiteholinsseillä joko kauas tai lähelle. Heijastamattomat pinnoitteet ja auringon valossa tummuvat linssit voivat myös olla hyödyllisiä, koska ne vähentävät häikäisyä ja parantavat näkemistäsi erilaisissa valaistusolosuhteissa. Ololinssien verkkokaupasta ostetuissa linsseissä on aina vakiona heijastamaton pinnoite.

Kaihin hoito: kaihileikkaus 

Jos kaihi etenee niin vakavaksi, että se häiritsee arkielämää ja työssäkäyntiä, niin silmälääkäri voi suositella ja kirjoittaa lähetteen kaihileikkaukseen. Kaihileikkauksen aikana samea linssi poistetaan ja korvataan keinolinssillä. Leikkauksen jälkeen tarvitaan todennäköisesti uusi silmälasiresepti huomioimaan näön muutokset. Suomessa tehdään vuosittain noin 50 000-60 000 kaihileikkausta ja se on yksi yleisimpiä sairaalassa tehtävistä leikkauksista.  

Lisätietoa kaihileikkauksesta Terveyskirjaston sivuilta

Joissakin tapauksissa kaihileikkaus voi todella parantaa näköäsi siihen pisteeseen, että et enää tarvitse silmälaseja tiettyihin toimintoihin, kuten ajamiseen tai lukemiseen. On tärkeää tiedostaa, että kaihileikkaus ei estä muiden silmäsairauksien kehittymistä. 

Kaihileikkaus tehdään aina yksittäisen silmän tilanteen perusteella, mutta usein kaihileikkaukset pyritään tekemään molempiin silmiin samanaikaisesti. Joskus kaihileikkaus tehdään kuitenkin vain toiseen silmään, jolloin saatat tarvita uuden linssin silmälaseihisi vain toiselle silmälle. 

Kaihin ennaltaehkäisy 

Kaihin kehittymistä ehkäisevää hoito ei ole, mutta riskitekijöihin voi vaikuttaa vähentämällä esim. tupakointia, alkoholinkäyttöä ja ylipainoa. 

Nykytiedon mukaan silmien suojaaminen liialliselta auringonvalolta on myös hyödyllistä. Silmiä on syytä suojata UV-säteilyltä muutenkin kuin kaihin takia. Ololinssien verkkokaupan kertaohennetuissa (taitekerroin 1.6) ja tuplaohennetuissa (taitekerroin 1.67) linsseissä on 100% UV-suoja.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaihi voi aiheuttaa näkömuutoksia, jotka saattavat vaatia uuden silmälasireseptin. On tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä silmälääkärin ja optikon kanssa, jotta voit seurata näkösi muutoksia ja saada tarpeisiisi sopivan silmälasireseptin. Jos kaihisi muuttuu vaikeaksi, kaihileikkaus voi olla tarpeen ja saatat tarvita uuden silmälasireseptin leikkauksen jälkeen. Säännöllisillä näöntarkastuksilla pysyt ajan tasalla silmäterveydestäsi ja pystyt hankkimaan tarpeisiisi sopivat silmälasilinssit, näin voit jatkaa selkeää ja miellyttävää arjessa näkemistä. 

Muistathan, että löydät nykyään näkötietosi suoraan Oma Kannasta. Voit kirjautua Oma Kantaan osoitteessa: https://kansalainen.kanta.fi/  

Lähteet: Terveyskirjasto – Kaihi